MUZEJ GRADA RIJEKE
 

ŽIČARSTVO IZ SLOVAČKE - DROTÁRSTVO ZO SLOVENSKAŽIČARSTVO IZ SLOVAČKE - DROTÁRSTVO ZO SLOVENSKA

Izložba iz Považskog Muzeja u Žilini, Slovačka
21.08. - 01.09. 2007.

Muzej grada Rijeke započeo je suradnju s  Považskim muzejom iz Žiline u Slovačkoj, koji nam se prvi put predstavlja sa svojom jedinstvenom zbirkom, ustanovljenom 1940. godine sa ciljem ponovnog otkrivanja i preporoda žičarskog obrta nakon gotovo 250 godina zaborava. Na izložbi su prikazani tradicionalni obrtnički proizvodi, ali i djela suvremenih umjetnika koji su se prihvatili žičarskog zanata - 149 uporabnih i ukrasnih predmeta, poput okvira za slike, krletki, vješalica, figura od žice i mnogih drugih.

Izložba je postavljena povodom 100-te obljetnice najvećeg iseljavanja Slovaka koji su odlazili u svijet trbuhom za kruhom, uglavnom iz luke Rijeka, te povodom obilježavanja Dana slovačke kulture koje organizira Matica slovačka Rijeka za proslavu državnog praznika Republike Slovačke - Dana Ustava.

Pokrovitelji izložbe su: Považski muzej Žilina iz Slovačke, USZZ - Ured za iseljene Slovake iz Slovačke, Grad Rijeka, Savjet za nacionalne manjine u RH, Matica slovačka Rijeka, Matica slovačka iz Slovačke, Muzej grada Rijeke, Primorsko-goranska županija, Predstavnik slovačke nacionalne manjine u PGŽ, Veleposlanstvo SR u Zagrebu.