Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Životopis

Ervin DebeucFotograf, novinar, televizijski i filmski snimatelj i realizator, Ervin Debeuc rođen je 28. travnja 1930. u Sušaku gdje je nakon osnovne škole maturirao u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Pravnom fakultetu u Rijeci te završio Višu novinarsku školu u Zagrebu (1950. – 1953.). Kao izvanredni student 1974. upisuje Akademiju kazališne i filmske umjetnosti, studij kamere, u Zagrebu, preselivši se u završnom semestru na Fakultet dramskih umetnosti (pozorište, film, radio i televizija) u Beogradu, gdje je položio sve ispite, osim završne diplome. Obrazovao se usporedno s radom, promijenivši više poslova u mlađim danima. Prvi studentski džeparac zaradio je u Jadran filmu, u odjelu za dokumentarni film, potom radi kao novinar u Novom listu i na Radio Rijeci, a na poziv Viktora Hreljanovića, propagandista u Brodogradilištu 3. maj, postaje urednik tvorničkog lista Brodograditelj. Nakon toga prelazi u Luku Rijeka za urednika Vjesnika, šefa propagande i glasnogovornika pa se opet vraća na Radio Rijeku. Osnivanjem riječkog dopisništva Zagrebačke televizije, današnje Hrvatske televizije, zapošljava se 1961., isprva honorarno, a od 1969. kao profesionalni TV snimatelj, sve do umirovljenja 1991.

Za fotografiju se počeo zanimati 1947. u fotosekciji tadašnjega Sindikalnog kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo. Članom Fotokluba Rijeka, koji se tada zvao Klub foto i kino amatera Rijeka, postaje 1954. Suosnivač je Fotokluba Color 1961. i Kinokluba Rijeka, danas Kino video kluba Liburnija film, unutar kojega 1960-ih osniva Centar za kinodokumentaciju, preteču digitalizacije i arhiviranja audiovizualnog gradiva. Aktivan je sudionik kinoamaterizma, među ostalim 1969. pokreće KRAF, Kvarnersku reviju amaterskih filmova međunarodnog značenja, te Zajednice tehničke kulture, nekadašnje Narodne tehnike.

Najplodnije fotografsko razdoblje su mu pedesete i rane šezdesete godine prošloga stoljeća, kada se više okreće filmu, u početku eksperimentalnom, a poslije ga najviše zanima dokumentarni film. Unatoč kratkom razdoblju intenzivnog bavljenja  fotografijom, među najistaknutijim je riječkim fotografima u desetljeću nakon Drugoga svjetskog rata. Izlagao je skupno na više od pedeset izložbi, od 1954. do 1964. sudjeluje na svim fotografskim izložbama u Jugoslaviji te na međunarodnim izložbama u Lisabonu, Varšavi, Pinerolu, PhotoEurop 1959. u Parizu, Lausannei i Bruxellesu. Prvi put izlaže u Zagrebu 1955. na Prvoj izložbi fotoamatera početnika i odmah dobiva diplomu za fotografiju Jutro na Kanalu, nakon čega će uslijediti dvadesetak fotografskih nagrada od klupskog do međunarodnog ranga.

Dobitnik je niza društvenih nagrada i priznanja, među ostalima je 1985. primio Nagradu Grada Rijeke za doprinos razvoju amaterskog filma, a posebno za dokumentarni film Rijeka luka – Luka Rijeka, Nagradu Tehničke kulture grada Rijeke 1995., a 2010. dodijeljena mu je Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za životno djelo.

Izložba u Muzeju grada Rijeke prva je njegova prava samostalna fotografska izložba.

Izložbe

1955.
Zagreb, Prva izložba fotoamatera početnika
Osijek, V. republička izložba umjetničke fotografije
Slavonski Brod, V. izložba umjetničke fotografije Slavonije

1956.
Brčko, Druga međuklupska izložba fotografije
Sarajevo, 1. međunarodna međuklubska izložba fotografije
Vinkovci, VI. republička izložba fotografije
Rijeka, Izložba More
Doboj, Prva međuklupska izložba fotografije
Kragujevac, II. klupska izložba umetničke fotografije
Beograd, VI. izložba jugoslovenske fotografije

1957.
Varšava, 1. međunarodna izložba umjetničke fotografije
Lisabon, Međunarodna izložba umjetničke fotografije
Banja Luka, Druga međuklupska izložba fotografije
Pula, I. izložba foto kluba Pula
Varaždin, Izložba fotografija Hrvatskog zagorja
Dubrovnik, VII. republička izložba umjetničke fotografije
Pinerolo, Međunarodna izložba fotografije

1958.
Rijeka, 1. međunarodna izložba umjetničke fotografije More
Titograd, Republička izložba fotografije
Sarajevo, II. međunarodna izložba fotografije
Split, V. dalmatinska izložba fotografija

1959.
Bruxelles, Lausanne i Pariz, PhotoEurop
Opatija, 9. izložba umjetničke fotografije
Niš, III. međuklubska izložba umetničke fotografije

1960.
Rijeka, 2. međunarodna izložba umjetničke fotografije More
Rijeka, XI. republička izložba umjetničke fotografije

1962.
Rijeka, I. republička izložba fotografija i dijapozitiva u boji

2009.
Rijeka (Filodrammatica), Sedamdeset+, Izložba fotografija počasnih članova Fotokluba Rijeka (s Maksimilijanom Pečom, Vojkom Vukmanovićem i Borislavom Ostojićem)

2010.
Rijeka (Muzej grada Rijeke), Riječki fotografi 1950.–1980.

© 2011 MUZEJ GRADA RIJEKE - sva prava pridržana | Izrada web stranice: NEON STUDIO