MUZEJ GRADA RIJEKE
 

Emilio Ambrosini - arhitektonska ostvarenja u Rijeci i Opatiji 1884. - 1912.

ČARI TALIJANSKE MODE 1950. - 2000. - Otvorenje izložbe 23.07. u 20.00 satiIzložbom i monografijom bit će predstavljeno cjelokupno poznato stvaralaštvo ovog najznačajnijeg riječkog secesijskog arhitekta u periodu od njegova dolaska u grad na Rječini 1884. pa do kraja života, odnosno 1912. godine.

Nakon studija u Grazu Ambrosini je stvarao u duhu srednjoeuropskog visokog historicizma. Zbog ispolitizirane kritike javnosti, naručiteljevih zahtjeva, a možda i nostalgije za stilom koji je obilježio njegovo školovanje do kraja je karijere zadržao historicističko oblikovanje fasada i artikulacije unutarnjeg prostora, istovremeno prateći i umjetnička zbivanja u Beču. Odande su početkom 20. stoljeća počeli pristizati impulsi modernog znanstvenog urbanizma koji su ga naveli na projektiranje objekata sveobuhvatnih secesijskih obilježja (kuće Schittar, Fabich itd.). S obzirom da se secesija u nas uglavnom realizirala kroz pročelnu plastiku od neprocjenjive su nam važnosti Ambrosinijeva pročelja ukrašena figurativnom i geometrijskom dekoracijom klasične profinjenosti.

Nemilosrdni zakoni tržišta primorali su ga na povratak nasljedstvu stilova prošlosti, no i u takvim ostvarenjima razvidno je njegovo zrelo poimanje arhitekture.

U sklopu izložbe bit će izdana i monografija Emilio Ambrosini na hrvatskom i talijanskom jeziku. Izložba će biti otvorena 15. rujna u 20 sati i moći će se pogledati do 29. listopada 2011. U istom razdoblju u Muzeju će se organizirati edukativno-kreativne radionice za djecu i mlade. Radovi polaznika bit će izloženi na zajedničkoj izložbi radova.

Autorica kataloga i izložbe
Deborah Pustišek

Dizajnerica kataloga i izložbe
Vesna Rožman

Izložbu su sufinancirali
Grad Rijeka
Ministarstvo kulture
Unione Italiana – Talijanska unija, Rijeka – Fiume
Università Popolare di Trieste
Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja
Lučka uprava Rijeka
Comunità degli Italiani di Fiume

Emilio Ambrosini - arhitektonska ostvarenja u Rijeci i Opatiji 1884. - 1912.