MUZEJ GRADA RIJEKE
 

STOTINU GODINA HRVATSKE UMJETNOSTI IZ ZBIRKI CRNOGORSKIH MUZEJA

STOTINU GODINA HRVATSKE UMJETNOSTI IZ ZBIRKI CRNOGORSKIH MUZEJAOtvorenje izložbe 30.06. u 19.00 sati

Autor izložbe: Ljiljana Zeković

Izložba je ostvarena na inicijativu Zajednice Crnogoraca Primorsko goranske županije prikazuje najbolja i u Hrvatskoj uglavnom nepoznata djela najpoznatijih i najboljih hrvatskih umjetnika iz zbirki Umjetničkog muzeja i Muzeja kralja Nikole u Cetinju.

Od sedamdesetih godina devetnaestog do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća nastaju sedamdeset i dva odabrana djela, uglavnom slike u ulju na platnu, ali također i sužen ali reprezentativan izbor moderne hrvatske skulpture i grafike

Najveća su reklama izložbi imena već slavnih hrvatskih slikara i kipara, koji su odavno uvršteni u najuži izbor nacionalne umjetnosti - Ferda Quiquereza, Vlaha Bukovca, Celestina Medovića, Ivana Rendića, Emanuela Vidovića, Ignjata Joba, Otona Postružnika, Milivoja Uzelca, Borisa Dogana, Ede Murtića, Josipa Diminića i drugih.

Izložbu je koncipirala ugledna crnogorska povjesničarka umjetnosti Ljiljana Zeković, ravnateljica Umjetničkog muzeja u Cetinju, u suradnji s kustosima Muzeja grada Rijeke.
Osnovna je namjera bila otvoriti hrvatskim ljubiteljima umjetnosti zaboravljenu riznicu nacionalne umjetnosti.

Izložba podsjeća na veze starijih hrvatskih umjetnika s crnogorskim dvorom i na egzotičnost mlade crnogorske kneževine privlačne i suzdržanome Ferdu Quiquerezu, kao i plenerističkoj i impresionističkoj prštavosti Vlaha Bukovca i Celestina Medovića, kao i minucioznom realizmu Ivana Rendića. Krug hrvatskih dvorskih umjetnika kneza Nikole moglo bi se nazvati i svojevrsnim fenomenom.
No uz  slikovitost starijih majstora, potaknutih crnogorskom egzotičnošću, izložba predstavlja i dostojan izbor djela novijih hrvatskih majstora, od kojih su neki radovi doista među njihovim najboljima ostvarenjima, potvrđujući time reprezentativnost zbirke od kojih su neka djela prisutna i u muzejskim postavima, a druga pohranjena daleko od očiju javnosti, u spremištima crnogorskih muzeja. Upravo se ovom izložbom u Muzeju grada Rijeke ova djela prvi put prikazuju hrvatskoj javnosti.